Sa oled siin

Toidujäätmete tekke ennetamine ja toidu päästmine

Toidujäätmete ja toidukaoga seotud keskkonna-, majanduslikud ja sotsiaalsed mõjud on üha suurema tähelepanu all nii globaalselt, Euroopa Liidu tasandil kui ka Eestis.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni hinnangul läheb igal aastal maailmas üks kolmandik kogu inimestele tarvitamiseks toodetud toidust raisku. Arvestamata maakasutusest tekkivaid kasvuhoonegaaside emissioone, on toodetud ja raisatud toidu süsinikujalajälg väga suur (hinnanguliselt 3,3 gigatonni CO2-ekvivalenti). Kui toidukadu käsitleda riigina, siis saastamiselt oleks see riik kolmandal kohal Ameerika Ühendriikide ja Hiina järel. 

Toiduraiskamisega kaasneb lisaks kasvuhoonegaaside heitele ka tarbetu vee ja põllumajandusmaa kasutamine ning bioloogilise mitmekesisuse kadu. 

Seniste uuringute andmetel tekitavad kõige suurema osa Eesti toidukaost kodumajapidamised, kus tekib inimese kohta 54 kg toidujäätmeid aastas. See tähendab, et kodumajapidamistes tekib üle 70% kogu tekkivast toidujäätmest. Kodumajapidamistele järgnevad toidujäätmete tekkes toitlustusasutused ja toitlustusettevõtted ning kaubandusettevõtted.

Samas on palju inimesi, kellel ei ole vahendeid toitu ja esmatarbekaupu osta ja elavad puuduses, et mitte öelda vaesuses või selle piiril. 

Toidujäätmete tekke vähendamiseks ning toidu annetamise ja päästmise edendamiseks koostati mitmete ministeeriumite koostöös 2020. aasta lõpuks toidujäätmete tekke vältimise tegevuskava.

Kava koostati koostöös paljude partneritega ning selleks korraldati nii ümarlaudu, seminare kui ka konverents. Kava valmimise järel lepiti kokku 2021. aastaks iga ministeeriumi eestveetavad tegevused. Tegevuskava vaadatakse üle igal aastal ning seda täiendatakse pidevalt.

Banaanid poe riiulil

Tegevuskavad

Kontakt

Tea Varrak
sotsiaalministeerium
sotsiaalala nõunik / projektijuht
tel. 626 9130
tea.varrak@sm.ee

 

Toidupäästmise tegevuskava elluviimine

 

Tegevuskava elluviimine algas 2020. aasta viimases kvartalis. Toimus viis ümarlauda ja rahvusvaheline konverents.

2021. aasta alguses koostati retseptiraamatud vähekindlustatud inimestele. Vaata siit (PDF)

Toidu annetamine organisatsioonidele


Organisatsioonide tausta, kellele soovitakse toitu annetada, saab kontrollida riigi toidu ja sööda käitlejate registrist

Organisatsiooni usalduväärsuse teada saamiseks võib kirjutada ka Tea Varrakule, tea.varrak@sm.ee.

Toidu annetamise kohta saab lähemalt lugeda põllumajanduse- ja toiduameti kodulehelt

 

Toidujäätmete tekke vältimise tegevuskava ümarlaua kohtumised
 

Ümarlaua kohtumised

Ümarlaua kokkuvõte

Teine ümarlaud

26. august 2020 

26. augustil arutati sotsiaalministeeriumi eestvedamisel teisel ümarlaua kohtumisel partneritega võimalusi toidu ümberjagamise ehk annetamise ja abi suurendamiseks abivajajatele.

Loe lähemalt: Sotsiaalministeeriumis arutati teisel ümarlaua kohtumisel partneritega võimalusi toidu ümberjagamise ehk annetamise ja abi suurendamiseks abivajajatele

Pildid ümarlauast: Pilt 1 (116.92 KB, JPG); Pilt2 (108.41 KB, JPG); Pilt3 (103.25 KB, JPG); Pilt4 (90.8 KB, JPG); Pilt5 (101.19 KB, JPG); Pilt6 (102.14 KB, JPG); Pilt7 (107.17 KB, JPG); Pilt8 (94.79 KB, JPG); Pilt9 (90.2 KB, JPG)

Ettekanded: Alutaguse vald (537.25 KB, PDF); Tartu Linnavalitsus (545.08 KB, PDF); Farmi (2.45 MB, PDF); Leib Resto ja Aed (1.37 MB, PDF); Rimi (338.09 KB, PDF); Valga Toidupank (229.05 KB, PDF)

 

Esimene ümarlaud

 30. juuni 2020

30. juunil toimus sotsiaalministeeriumi eestvedamisel toidujäätmete tekke vältimise tegevuskava esimene ümarlaud. 

Loe lähemalt pressiteatest: Sotsiaalministeerium otsib partneritega lahendusi toidujäätmete tekke vältimiseks ja toidu annetamise edendamiseks abivajajatele

Pildid ümarlauast: Pilt 1 (133.73 KB, JPG); Pilt 2 (106.28 KB, JPEG); Pilt 3 (168.55 KB, JPEG)Pilt 4 (197.63 KB, JPEG); Pilt 5 (175.44 KB, JPEG); Pilt 6 (63.75 KB, JPG); Pilt 7 (145.04 KB, JPEG); Pilt 8 (184.33 KB, JPEG)

 

 

Rahvusvaheline konverents "Lõpp toiduraiskamisele!"


29. septembril kell 11.00-16.00 toimus ministeeriumide ühishoones Tamme saalis (Suur-Ameerika 1, Tallinn) rahvusvaheline konverents „Lõpp toiduraiskamisele!“.

29. septembril tähistati esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päeva. 

Konverentsi keskmes oli toidujäätmete tekke vältimise teema toidu ümberjaotamise vaatest. I

Konverentsi avasid sotsiaalminister Tanel Kiik, maaeluminister Arvo Aller, Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik ning Euroopa Komisjoni volinik Stella Kyriakides.

Seejärel jagasid õppetunde, millest õppida, eksperdid ja praktikud nii Eestist (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus), Suurbritanniast (Tesco PLC), Hollandist (Wageningen University and Research) kui ka Prantsusmaalt (Prantsusmaa Suursaatkonna esitletav ettevõte).

Poliitikakujundamisest ja toidujäätmete tekke statistikast rääkisid Keskkonnaministeerium, Sotsiaalministeerium ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus. Eesti erinevate sektorite kogemust toidu päästmisel jagasid Toidupank, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstus, Rimi Eesti Food AS, Fotografiska Tallinn ning perekond Kaing.

Konverentsil pakutud suupisted olid tehtud Rimi Eesti kauplustest päästetud toidust.

Konverentsi kandsid üle Delfi ja Postimees, kuulajaid oli üle 1000 inimese erinevatest riikidest. 

Viimati uuendatud: 18. märts 2021