Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sa oled siin

Ministrid Riisalo, Mölder ja Kruuse kutsuvad üles osalema toidupäästmise väljakutses

„Meil on suur samm veel astuda, et päästa see kvaliteetne toit, mis läheb äraviskamisele, nende inimeste jaoks, kes seda igapäevaselt vajavad,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo
„Meil on suur samm veel astuda, et päästa see kvaliteetne toit, mis läheb äraviskamisele, nende inimeste jaoks, kes seda igapäevaselt vajavad,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo

Signe Riisalo, Tõnis Mölder ja Urmas Kruuse kutsuvad üles liituma toidupäästmise väljakutsega. Nii on ministrid otsustanud alates sellest nädalast oma igapäevaelus lähtuda toidupäästmise nippidest ja pöörata tähelepanu toiduraiskamise vähendamisele laiemalt.

Ministrid osalevad täna toidujäätmete tekke vältimise ja toiduannetamise edendamise infopäeval, kus antakse omavalitsustele, heategevusorganisatsioonidele, erialaliitudele, kaubanduskettidele ja toitlustajatele ülevaade kolme ministeeriumi tegevustest toidu päästmiseks ja raiskamise vähendamiseks.

„Meil on suur samm veel astuda, et päästa see kvaliteetne toit, mis läheb äraviskamisele, nende inimeste jaoks, kes seda igapäevaselt vajavad,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. „Näeme, et abivajajate arv kasvab ja annetusi vajavate inimeste arv on aastaga võrreldes kasvanud pea 100%. „Kui 2021. aasta veebruaris oli ostetud toiduabi jagamisel abivajajate arv 12 500, siis maikuus juba 18 000 inimest. Peame suutma enam veenda ja kaasata neid ettevõtteid, kus toit üle jääb ja peame annetamise tegema võimalikult lihtsaks.“

Eesti kodumajapidamistes läheb ühe elaniku kohta aastas raisku 26 kg toitu. Kõigi kodumajapidamiste peale on selle väärtus ligi 98 miljonit eurot. Iga pere saab anda oma panuse, et väärtustada toitu ja vähendada toidu raiskamist nii kodus kui väljas süües.

„Toidujäätmete hulk on Eestis viimastel aastatel kasvanud,” ütles keskkonnaminister Tõnis Mölder. „Võiks ju tõdeda, et pole hullu, tekitame paljudest rikkamatest riikidest vähem toidujäätmeid. Kuid keskkonnaprobleemide puhul ei saa me mõelda, et kuskil kellelgi on veel halvem ja ärme seni pinguta, kuni oleme neile järele jõudnud,“ rääkis Mölder. „Vaadates kasvu Eesti kontekstis, mõistame, et meilgi on oluline astuda samme selleks, et vähendada toidu äraviskamist“.

Kolme ministeeriumi ja üle 50 organisatsiooni kaasabil koostati 2020. aastal toidujäätmete tekke vältimise ja toidupäästmise tegevuskava, mida juba praegu ellu viiakse.

„Toidu tootmine algab põllult või farmist. Meie igapäevase toidulaua katavad tuhanded inimesed oma raske ja tänuväärse tööga. Hooliva suhtumise kaudu toidusse, saad avaldada tänu toidu tootjatele. Kuna kõige rohkem toitu läheb raisku kodudes, tee oma esimene samm ja osta edaspidi ainult nii palju toitu, kui sinu pere jõuab ära süüa,“ sõnas maaeluminister Urmas Kruuse

Signe Riisalo, Tõnis Mölder ja Urmas Kruuse alustavad sel nädalal ühes peredega toidupäästmise väljakutsega ja kavatsevad ka edaspidi rakendada koduköökides toiduraiskamist vältivaid nõuandeid ja soovitusi. Kuidas ministritel läheb ning millistest nippidest kõige rohkem kasu lõigatakse, saab jälgida ministrite sotsiaalmeediakanalites.

Nipid toidupäästmiseks:

1. Usalda oma meeli “parim enne” toodete puhul – “kõlblik kuni” märgistusega tooted on söömiseks ohutud kuni märgitud kuupäevani (söö enne kuupäeva möödumist), kuid “parim enne” toit on tihti hea ka pärast kuupäeva möödumist. “Parim enne” kuupäevaga toidu puhul usaldada oma meeli – vaata, nuusuta ja maitse! Kui tundub hea, siis ongi hea!

2. Avasta, mis sul juba kodus olemas on! Revideeri kodus olev toidukraam nii kapis, sügavkülmas kui riiulis. Tõsta uuemad tooted tahapoole ja vanemad ettepoole. See on professionaalide nipp – nii organiseerivad toidu säilitamist restoraniköögid.

3. Planeeri ette menüü, alustuseks kasvõi kolmeks päevaks ja kavanda paar toidukorda nii, et kasutad loovalt ära juba olemas oleva toidu. Äkki ei peagi poodi minema?

4. Kui “menüü ette” planeerimine kohutab, vaata lihtsalt kodus olemasolev üle ja tee ostunimekiri. Poodle nimekirja alusel ja loe kokku, mitu emotsiooniostu suutsid tegemata jätta!

5. Kui ostad toidu samal päeval söömiseks, vali julgelt läheneva säilimistähtajaga toit või kehvema välimusega köögivili, et see päästa äraviskamisest.

6. Käi võimalusel poes jala – ise poekotte kandes ei saa väga palju üle osta. Lisaks kogud samme ja annad käe- ja õlalihastele toonust!

7. Sea külmikus sisse “võta siit” ala, kuhu paned selle toidu, mis vajab kiiremas korras söömist. Riiuli või riiuli osa saad eraldada teibiga. Kui läheneva tähtajaga toit on ühes kohas, taipad lihtsamalt, millest enne süüa teha ja ka pereliikmed arvestavad sellega.

8. Võta kasutusele korduskasutatavad säilituskarbid, millega üle jääv valmistoit külma panna. Saad selle järgmisel päeval tööle kaasa võtta või mugavalt samas nõus kodus üles soojendada. Toiduohutuse vaatest on parimad säilitusnõud klaasist.

9. Kui sul jääb toitu üle, märgi säilituskarbile kuupäev ja pane toit sügavkülma!

10. Leib ja sai on kuivanud? Taasavasta vanu häid retsepte nagu vaesed rüütlid, küüslauguleivad jms!

Katseta toidupäästmise nippe! Tee nippidega vähemalt nädalake tutvust ja need kujunevad sulle ja su perele igapäevaseks harjumuseks. Soovi korral leiad veel nippe www.envir.ee/toidujäätmed.

Pressiteade eesti viipekeeles

Veel uudiseid samal teemal

„Töötavate vähenenud töövõimega inimeste arvu kasv ning neid tööle võtnud tööandjate osakaalu suurenemine näitab liikumist töövõimereformile seatud eesmärkide suunas,“ ütles sotsiaalministeeriumi tööhõive osakonna juhataja Brit Rammul. „Muutust on toetanud ka suurem paindlikkus töösuhetes – inimesed soovivad ja tööandjad on valmis pakkuma enam osaajaga tööd ning töötamist kaugtöö vormis.“
16.06.2021|Sotsiaalministeerium

UURING: Tööandjate hoiakud soosivad vähenenud töövõimega inimeste palkamist

Eesti Tööandjate Keskliidu tellitud ja Turu-uuringute AS läbiviidud tööandjate küsitlus näitas, et suurenenud on vähenenud töövõimega inimeste kaasamine tööturule, kuid suurem võiks olla tööandjate teadlikkus riigi pakutavatest toetusmeetmetest.

„Sotsiaaltööl on meie elus väga oluline osa, kuigi kõik inimesed ei pruugi seda iga päev märgata. Viimane aasta on pannud meid tõsiselt proovile. Mõnegi inimese elu on muutnud just sotsiaaltöötaja või lastekaitsetöötaja otsustav käitumine, suunamine ja asjatundlik nõu, teisele on tööl käimise eelduseks isikliku abistaja tugi, kolmanda pere puhul aga võimaldab professionaalne tugiisik erivajadusega lapse kasvatamise kõrvalt vanematel tööl käia,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.
15.06.2021|Sotsiaalministeerium

Täna kuulutati välja 2020. aasta parimad sotsiaalvaldkonna töötajad

Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioon tunnustas täna Tartus, Vanemuise Kontserdimajas 2020. aasta parimaid sotsiaalvaldkonna töötajaid. Lisaks kuulutati välja aasta koostööpartner, aasta sotsiaaltööd kajastanud ajakirjanik ning aasta sotsiaalvaldkonna sõber.